Jak založit u zaměstnavatele základní organizaci

Přečtěte si stručný návod, jak může základní organizace vzniknout.

Základem struktury Odborového svazu jsou základní organizace. Ta musí mít minimálně 3 členy. Znamená to, že dohodnou-li se nejméně 3 zaměstnanci v organizaci (firmě) na založení základní organizace, mohou ji založit. Optimální postup je, že přípravný výbor svolá zaměstnance (sympatizanty) na ustavující členskou schůzi, kde seznámí přítomné se svým záměrem.
Členská schůze by měla především zvolit závodní výbor (minimálně předseda, místopředseda, jednatel, hospodář) a tento pověřit dalším jednáním s Odborovým svazem. Revizní komisi, která je pro další činnost základní odborové organizace nutná, je možno zvolit až na dalším zasedání.
Z ustavující členské schůze je nutno vyhotovit zápis se základními údaji o ustavující členské schůzi – datum, místo, počet přítomných, jména členů přípravného výboru, kandidátka pro volby, seznam zvolených funkcionářů závodního výboru s uvedenými kontakty. Přílohou mohou být prezenční listiny a seznam členů. Zápis z členské schůze je základním dokumentem k žádosti o přijetí základní odborové organizace do Odborového svazu.
V dalším vám pomůže Odborový svaz.

Záložka pro permanentní odkaz.